2024年度 アカデミックプレゼンテーション第十三 2   Academic Presentation in English 13 2

文字サイズ 

アップデートお知らせメールへ登録 お気に入り講義リストに追加
開講元
英語科目
担当教員名
DE FERRANTI HUGH BARRY ZIANI 
授業形態
演習    (ライブ型)
メディア利用科目
曜日・時限(講義室)
木5-6  
クラス
2
科目コード
LAE.E441
単位数
1
開講年度
2024年度
開講クォーター
1Q
シラバス更新日
2024年3月14日
講義資料更新日
-
使用言語
英語
アクセスランキング
media

講義の概要とねらい

「アカデミックプレゼンテーション」のコースはすべて、さまざまな学問的な場でプレゼンテーションをおこなうための技能訓練を目的とする。実践的な練習を通じて、学生はこうした技能を効果的に発表に適用し、自信をもって多様な状況に対応するための知識を修得する。自分の考えを明晰に伝えるための戦略を学べるよう、教員は建設的なフィードバックをおこなう。さらに、学生は聴衆としても、仲間に対して洞察力のある刺激的な質問ができるよう、リスニングの技能を磨く。

400番台の選択科目として、「アカデミックプレゼンテーション第十三」は、大学院生が豊富な知識に基づくプレゼンテーションを一人でおこなうために必要な技能を身につけることを目指す。

到達目標

コース終了時には、学生はアカデミックな場で一人でプレゼンテーションをおこない、質疑応答をこなすことができる。また、言語によるメッセージと非言語のメッセージをともに意識しつつ、聴衆を惹きつける発表をおこない、発表後は聴衆からの質問にも巧みに答えることができる。

キーワード

プレゼンテーション・スキル、リスニング・スキル、コミュニケーション・スキル

学生が身につける力(ディグリー・ポリシー)

専門力 教養力 コミュニケーション力 展開力(探究力又は設定力) 展開力(実践力又は解決力)

授業の進め方

Students will glean strategies on academic presentation and useful phrases from a variety of sources through homework and in-class exercises. Mini-presentations will be a part of most class sessions. Students will incorporate material learned into an academic presentation for which peers and the instructor will provide feedback.

授業計画・課題

  授業計画 課題
第1回 Introduction; Opening a presentation About types of presentations they will have to make in a range of academic contexts, such as research proposals, w-in-p reports, poster sessions, and conference papers. Exercises on ways to start out. Powell pp6-7
第2回 Structure, Signposts, Closing Exercises in structuring presentations with clear transitions using signpost language, and closing memorably. Powell pp10-13
第3回 Handling Questions & Answers Exercises for dealing with the most challenging part of presenting, the Q&A. Powell pp46-49
第4回 Student presentations and peer feedback I. Visuals exercises for talking about visual aid materials, and tips for designing PowerPoint slides Powell pp18-21
第5回 Student presentations and peer feedback II. Body Language & Voice Techniques Practice with gestures, posture, and vocal techniques, such as ones for emphasis. Powell pp14-17 and 26-29
第6回 Student presentations and peer feedback III. Rapport building - in this case in online presentations. Powell pp30-33
第7回 Student presentations and peer feedback IV. Incorporate all of above techniques in short final presentations.

授業時間外学修(予習・復習等)

学修効果を上げるため,教科書や配布資料等の該当箇所を参照し,「毎授業」授業内容に関する予習と復習(課題含む)をそれぞれ概ね100分を目安に行うこと。

教科書

Excerpts from various sources, but in there will be much use of the following (and note that it is the 2010 first edition, not the second edition): Mark Powell. (2010) Dynamic Presentations (Cambridge Business Skills). Cambridge: Cambridge University Press.

参考書、講義資料等

Powell, Mark. 2010. Dynamic Presentations (Cambridge Business Skills). Cambridge: Cambridge University Press.
Wallwork, Adrian. (2016) English for Presentations at International Conferences (2nd edition). London: Springer.
Alley, Michael. (2013) The Craft of Scientific Presentations: Critical Steps to Succeed and Critical Errors to Avoid (2nd ed.). London: Springer.
Davis, Martha, Kaaron Davis and Marion Dunagon. (2012) Scientific Papers and Presentations. London: Elsevier.
Claus Ascheron and Angela Kickuth. (2005) Make Your Mark in Science. Hoboken, New Jersey: John Wiley and Sons.
Matt Carter. (2013) Designing Science Presentations. London: Elsevier.
Mark D. Stafford. (2012) Successful Presentations: An Interactive Guide. Tokyo: Cengage.
Graham Burton. (2013) Presenting: Deliver presentations with confidence. London: Collins.
Susan Lowe and Louise Pile. (2006) Presenting (Delta Business Communication Skills). Peaslake, UK: Delta.
Alyson Connolly. (2018) Public Speaking Skills for Dummies. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons.
Kory Floyd. (2015) Public Speaking Matters. New York: McGraw-Hill Education.

成績評価の基準及び方法

Class Participation: 30%
Preparatory homework: 30%
Presentations: 40%

関連する科目

  • LAE.E442 : アカデミックプレゼンテーション第十四

履修の条件(知識・技能・履修済科目等)

特になし

その他

本科目はLAE.E442「アカデミックプレゼンテーション第十四」と共に履修することが望ましい。
この授業の履修を計画している学生は必ず初回の授業に出席すること。

このページのトップへ